Pengar luktar inte, sägs det. Men om Europeiska Centralbanken får som de vill kan Eurosedlar i högre valörer snart börja prata i alla fall. Banken har planer på att sätta in små radiosändare i Eurosedlar av högre valörer. Detta för att lättare kunna spåra dem och på så sätt motverka att de används av kriminella som vill kunna frakta stora summor kontant. Att Euro skulle kunna bli populärare än Dollar på det sättet beror enligt Dr Ari Juels på RSA på att Eurosedlar finns i valören 500 Euro medan de största dollarsedlar om är i omlopp är 100 dollar. Det gör att den skummis som fyller en portfölj med Eurosedlar kan få med sig fem gånger mer pengar som handbagage, än den skummis som väljer att smuggla dollar.

Radiosändarna i sig själva är inte så märkvärdiga. Idag kan själva kretsen göras en halv gånger en halv millimeter stor. Inget batteri krävs, kretsen får sin ström från de radiosignaler som en kombinerad sändare och mottagare skickar ut. För att få en räckvidd på över ett par centimeter och uppemot ett par meter krävs dock att kretsen har en antenn som är många gånger större. Dock inte så stor att den inte ryms i en sedel eller ett av de kontaktlösa kort som används för automatiska biltullar och stöldskydd i butiker. När de används för märkning av husdjur har kretsen ingen stor antenn. En krets väntas kosta cirka femtio öre i tillverkning 2005. Även läsare är rätt billiga och allmänt tillgängliga. Europeiska Centralbanken, ECB, väntas använda kretsarna som ett slags digitala serienummer och göra dem lättare spårbara.

RSA menar att även om ECB inte gör allvar av sina planer får vi räkna med att RFID-chip kommer att bli mycket vanligare den närmaste tiden. För effektivare butiker och varudistribution, för enklare återvinning av förpackningar, för matförpackningar som kan tala om för en mikrovågsugn hur den ska lagas till och för många andra ändamål som kan underlätta vår vardag. Det är alltså inte troligt att RFID-kretsarna kommer att "släckas" när vi kommer ut från butiken med en vara vi betalt för.

RSA menar att utan den teknik som företaget nu utvecklar, en slags selektiv störsändare, kommer dels risken för personrån att öka när rånare kan använda en enkel och billig skanner för att se vem som har större Euro-sedlar på sig. Visserligen skulle det gå att klä in plånbokens sedelfack med vanlig aluminiumfolie, men det skulle fortfarande gå att följa oss genom RFID-kretsar i våra kläder och saker vi bär på. RSA:s lösning innebär att vi själva ställer in i en slags störsändare vilka av våra små sändare som ska få svara på frågor och vilka som ska störas ut.